EDEBİYATSEVERLER ÖYKÜ GÜNLERİ’NDE BİR ARAYA GELDİ
Esenler Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Esenler Öykü Günleri, pek çok yazarı ve okuru bu yıl da bir araya getirdi. “Direniş: Gazze” temasıyla 3 gün süren oturumlarda Türk öyküsünün dünü ve bugünü ele alınırken Filistin direnişi de öyküler aracılığıyla gündeme taşındı.
Esenler Belediyesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği Esenler Öykü Günleri, 3 gün boyunca edebiyatseverleri bir araya getirdi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen program, Şahitler” isimli tiyatro oyun ile “200 Metre” adlı filmi meraklılarıyla buluşturdu. Edebiyatseverlerin ilgisiyle karşılanan 5. Öykü Günleri’nde Onur Ödülleri ise edebiyatımızın iki usta kalemi Yıldız Ramazanoğlu ve Cemal Şakar’a takdim edildi.
OTURUMLARA YOĞUN İLGİ
5. Esenler Öykü Günleri’nde, “Dünden Bugüne Türk Öykücülüğünde Direniş”, “Bir Cesaret İşi: İşgale Öyküyle Direnmek”, “Gösteri Çağında Öykü Yazmak”, “Öyküde Anlamsallık Sorunu”, “Yıldız Ramazanoğlu Öykücülüğü” ve “Cemal Şakar Öykücülüğü” olmak üzere altı oturum düzenlendi. 5. Esenler Öykü Günleri’ne yazarlar Necip Tosun, Abdullah Harmancı, Peren Birsaygılı Mut, Hüseyin Ahmet Çelik, Kadir Daniş, Mehmet Kahraman, Ali Güney, Murat Göçer, Merve Uygun, Emin Gürdamur, Yunus Emre Özsaray, M. Fatih Kutlubay, Ayşegül Genç, Gökhan Yılmaz, Alpay Doğan Yıldız, Ahmet Sarı, Ertan Örgen ve Ali Emre konuşmacı olarak katıldı. Oturumlarda günümüz öykücülüğü ve bu çağın edebi üretimler üzerindeki etkileri konuşuldu. Ayrıca çağdaş öyküde dilin sınırları ve anlatının derinliği ile Filistin direnişinin edebiyata etkisi de kapsamlı bir şekilde ele alındı.
RAMAZANOĞLU VE ŞAKAR’IN ÖYKÜCÜLÜĞÜNE IŞIK TUTULDU
Moderatörlüğünü Alpay Doğan Yıldız’ın üstlendiği “Yıldız Ramazanoğlu Öykücülüğü” oturumunda Abdullah Harmancı ile Ahmet Sarı, yazarın edebi dili, tematik derinliği ve kadın anlatılarının edebiyata getirdiği özgün yaklaşımları konuştu. Ertan Örgen’in moderatör olduğu “Cemal Şakar Öykücülüğü” oturumunda da yazar ve eleştirmenler Ali Emre ile Necip Tosun, Şakar’ın öykülerinde öne çıkan metafizik arayışı, şehir ve insan ilişkisi, gelenek ve modernite gibi temaları tüm yönleriyle ele aldı.
EDEBİYAT BAZEN SİLAHLI DİRENİŞTEN ÜSTÜN OLMUŞTUR
Edebiyat ve direniş arasındaki ilişkinin ele alındığı “Dünden Bugüne Türk Öykücülüğünde Direniş” adlı ilk oturumda konuşan yazar Mehmet Kahraman, direniş konusunun gündemde tutulmasının önemine değinerek “Belediyemizin yaptığı iş ve sizlerin burada olması da bir direniş. Direniş bugünün mevzusu değil. Filistin’den ötürü direnişi konuşuyoruz ama geçmişten bugüne direniş hep vardı. Direniş, bir baskıya, bir sömürüye, bir zulme, savaşlara, sömürüye, kapitalizmin yol açtığı sıkıntılara, aile gibi meselelere, yaşadığımız darbelere boyun eğmemek demek. Bunların hepsi direniş kapsamında değerlendirebilir. Yani direniş, insanoğlu var olduğundan beri var. Bazen silahla direniş daha üstün olmuştur, bazen ise edebiyatla direniş daha üstün olmuştur. Gandhi’nin açlık grevleriyle yaptığı direniş, Hindistan’ın bağımsızlığına kavuşmasına neden oldu. Milli Mücadele döneminde de silahlı direnişin yanında Halide Edipler, Mehmet Akifler direnişe destek sağlamıştır” diye konuştu.