GAZZE’DEKİ KATLİAM TARİH SAYFALARINA GEÇİYOR
Gazze’deki katliamları sanatla kayıt altına almak için hayata geçirilen “İnsanlık İçin Kayıt Altında İnisiyatifi”, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun katılımıyla Rami Kütüphanesi’nde gerçekleşen programla kamuoyuna duyuruldu.
İnsanlık onurunu ve yaşam hakkını savunma misyonuyla yola çıkan “İnsanlık İçin Kayıt Altında İnisiyatifi”, bugün düzenlenen programla kamuoyuna tanıtıldı. Esenler Belediyesi, TÜRKAD, Marmara Belediyeler Birliği, DMM, Rami Kütüphanesi ve Anadolu Ajansı ortaklığıyla hayata geçirilen etkinliğin tanıtım programına, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ve sanat ekibinden birçok kişi katıldı. Programa katılanların Gazze’de yaşananlar hakkındaki düşünceleri kayıt alındı. Dünyanın dört bir yanından sanatçı, araştırmacı, yazar, entelektüel, akademisyen, gazeteci, siyasetçi, sivil toplum kuruluşu üyesi ve iş insanını bir araya getiren etkinlikte, İsrail’in soykırımları lanetlendi. Programda yapılan konuşmalar ise kayitaltinda.org portalı ile Filistin’i destekleyen kitlelere sunulacak. Etkinlik, 9-30 Aralık tarihleri arasında, Rami Kütüphanesi’nde devam edecek.
TARİHE KARA LEKE OLARAK GEÇECEK
Programda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında şu ana kadar 20 bine yakın Filistinli şehit edildiğini kaydederek “Enkaz altında da binlerce çocuk, kadın ve yaşlı var. Maalesef bütün dünyanın gözü önünde bir insanlık suçu işleniyor, savaş suçu işleniyor. Adeta günlerce soykırım yapılıyor. Tabi bu zulüm sadece 7 Ekim’de başlayan bir zulüm değil. 1897 yılında Siyonizm Kongresi ile ortaya atılan ve Filistin Toprakları üzerinde bir İsrail devletinin kurulmasına yönelik düşüncenin hayata geçirme çalışmalarından itibaren atalarımızın Filistin’de yüzyıllar boyunca o bölgede yaşayan her dinden insanın barış ve huzur içerisinde yaşadığı Filistin maalesef 1917 yılından itibaren işgal edilmeye başlandı. İşgal edile edile insanlar küçücük daracık mekanlara, Gazze’de işte 360 kilometrekarelik bir alana 2 buçuk milyon insan sığdırıldı. Yıllarca da abluka altında orada insanlara maalesef zulmedildi. Bugün itibariyle de katledilmeye devam ediliyor. Maalesef uluslararası sistem 7 Ekim’den bu yana burada bir çare olamadı. Uluslararası kuruluşlar etkisiz kalmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin huzuruna getirilen ateşkes önerileri maalesef bir üyenin; Amerika Birleşik Devletleri’nin vetosuyla karşı karşıya kalıp dünyanın güvenliğini milletlerin güvenliğini sağlamak için görevli olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi güvenliğe hayır diyor, savaşa devam diyor. İşte böyle bir dünya düzenindeyiz maalesef. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun huzuruna getirilen ateşkes önerisinde 120 ülkenin evet oyuyla ateşkes kabul edilsin denmesine rağmen 14 üye hayır diyerek savaşa, katliama ve insanlık suçu işlenmeye devam edilsin dedi. İşte o 14 ülke dünya insanlık tarihine bir kara leke olarak geçecek inşallah” ifadelerini kullandı.
KAYIT ALTINA ALDIKLARIMIZ DELİL OLUŞTURACAK
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ise “Bu güzel çalışmanın neticesini Gazze’deki çocuklara ve kadınlara, Filistin’deki tüm insanlara bir nefes olmasını Cenab-ı Hak’tan temenni ediyorum. İnsanlar neyi kayıt altına alır diye düşündüm. Mutlu anlarını alırlar. İsteyerek kayıt altına aldığımız şeyleri onları tekrar hatıralarımızı canlandırmak için bakmak isteriz. Burada bir ay sürecek etkinlikte kayıt altına alacağımız şeyler bir daha görmek istemediğimiz, tekrar yaşamak istemediğimiz ve bir daha duymak istemediğimiz en önemli şeylerin başında gelecek. Biz burada kayıt altına aldığımızda aslında 21. yüzyılın başlangıcında insanlığın evrensel değerleri nasıl öldürülür? bunu göreceğiz. Bu bir farkındalık oluşturacak inşallah. İnsan celladı ve soykırımcılar, uluslararası mahkemelerde yargılandıklarında bu kayıt altına aldıklarımız bir delil oluşturacak” şeklinde konuştu.
KARINCA MİSALİ ADIM ATTIK
İnisiyatif adına konuşan GENAR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, İnisiyatifi oluştururken Gazze’de yaşanan hak ihlallerini akademik, sanatsal ve birçok alanda kayda almak istediklerini aktardı. Aktaş, dünyada Filistin’in yanında duran neredeyse 3-4 milyara yakın insan olduğunu, bu insanların Gazze ile ilgili verileri Filistin’in tarafında durmak için kullanmak istediklerini, kendilerinin ise bu veri setini insanlık için oluşturmayı planladıklarını kaydetti. Etkinliklere ünlü sanatçıların geleceğini, bu platformda eserler ortaya koyarak İsrail’in yaptıklarını tüm dünyaya sanat üzerinden servis edeceklerini aktaran Aktaş, “Elbette dünyadaki koca savaşları durdurmaya gücümüz yetmez ama Hazreti İbrahim’in ateşine su taşıyan karınca gibi küçük bir adım atmış olduk.” dedi.
İÇİNİZDEKİ ÖFKEYLE YÜZLEŞİN
İnisiyatif adına konuşanlardan Bekir Cantemir de “Bu yaşadığınız şiddeti kusmazsanız çocuklarınıza, ileride nesillerinize çok negatif bir yük bırakacaksınız. Öncelikle kendiniz için buraya gelmenizi istiyoruz. Gelin buraya, bir ay boyunca sanatçı, yazar, akademisyen, hukukçu, hangi meslekteyseniz, içinizdeki öfkeyle burada bir şekilde yüzleşin ve bunu kayıt altına alalım” ifadelerini kullandı.
PROTESTO AMACI GÜDEN BİR ORGANİZASYON
Etkinliğin “Sanat Masaları” adına konuşma yapan oyuncu ve karikatürist Hasan Kaçan, Gazze’de masum sivillerin ve çocukların öldürüldüğünü, tüm dünyanın bu zalimlik karşısında sustuğunu ifade etti. Kaçan sözlerine şöyle devam etti:
“Bu ‘kayıt altında’ etkinliği zannederim bu korkunçluğun duyurulmasına, itirazların yükselmesine bir katkı olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah tesiri yüksek olur” dedi. Etkinliğin küratörü Uğur Polat, Gazze’de yaşanan olaylar nedeniyle sanatı ve düşünceyi merkezine alan, protesto amacı güden bir organizasyon olduklarının altını çizdi.
Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Tunç ve beraberindeki katılımcılar, etkinliğin açılışını siyah kurdele keserek yaptı. Bakan Tunç, daha sonra katılımcılarla birlikte etkinlik stantlarını ziyaret ederek, Esenler Belediyesi Sanat Evi’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
11 DALDA TARİHE NOT DÜŞÜLECEK
1 ay boyunca sürecek etkinliğin karikatür masasında Hasan Kaçan, resim masasında Uğur Polat, illüstrasyon masasında Turan Dertli, öykü masasında Selahattin Yusuf ve Paşalı, akademi masasında Turgay Yerlikaya, video-edit masasında Anadolu Ajansı, haritalar masasında Marmara Belediyeler Birliği,, fotoğraf masasında Anadolu Ajansı, el sanatları masasında Esenler Belediyesi Sanat Evi, hukuk masasında TÜRKAD, dezenformasyon masasında ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı- DMM yer alıyor.