”BUHÛRÎZÂDE MUSTAFA ITRÎ KÜLTÜR SANAT SEZONU” AÇILDI

Esenler Belediyesi’nin, bu yıl Türk bestekar Buhûrîzâde Mustafa Itrî’ye atfettiği 2024-2025 kültür sanat sezonunun açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Esenler Belediyesi, 2024-2025 Kültür Sanat Sezonunu, besteleriyle klasik Türk musikisine yeni bir boyut kazandıran “Nevakâr”, “Segâh Tekbir”, “Salat-ı Ümmiye” ve “Segâh Yürük Semai” gibi unutulmaz eserlerin bestekârı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye atfettiği kültür sezonunun açılışı yapıldı. Davutpaşa Yıldız Teknik Üniversitesi Tarihi Hamam’da düzenlenen açılışa TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Davut Gül, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve çok sayıda davetliler katıldı.

Kültür sanat sezonlarını tarihi şahsiyetlere atfetme geleneğini sürdüren Esenler Belediyesi, yeni dönemi 17. yüzyılın ünlü Türk bestekârı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye ithaf etti. Türk musikisine kazandırdığı eşsiz ve unutulmaz eserlerle silinmez izler bırakan Buhurizade Mustafa Itri Efendi’nin yakından tanınmasına fırsat tanıyacak pek çok çalışma, yeni sezonda sanatseverlerin ilgisine sunulacak.

esenler 3

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gazze’yi anarak, Filistinlilere ve tüm şehitlere rahmet diledi. Göksu, bu toprakların çocuklarının yeryüzüne mutlaka adaleti, vicdanı ve merhameti getireceğine inandığını söyledi.

Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu konuşmasında şu sözlere yer verdi.

“Esenler İstanbul’da en genç nüfusa sahip ilçelerden bir tanesi. Böyle bir ilçede görev yaparken daha dikkatli, ciddi, tasavvuru, tahayyülü yüksek işler yapmakla mükellefsiniz. Attığınız her adım, yaptığınız her işin, bu şehrin, bu toprakların ruhuna, hayaline, tasavvuruna uygun olması gerekir. Bizim çocuklarımız sağdan soldan gelen rüzgarlarla, saman gibi savrulan değil, hangi rüzgar eserse essin istikametlerinden asla vazgeçmeyen, menzilde koşan gençler olmak zorunda. Çünkü bu gençlere, bu toprakların değil, insanlığın ihtiyacı var. İşte bunun için Esenler’deki her bir çocuğumuzu, her bir insanımızı muhatap alarak, onların iç dünyasında ihya edilmesi gereken ne varsa bu ihya faaliyetini yapmak için kültür sezonunu açıyoruz.”

”Bu seneki sezona Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi’nin ismini verdik. Gerçekten hepimizin kulağında o tınısını hiç unutmadığımız Salat-ı Ümmiye’yi, bayramlarda tekrarladığımız tekbirlerimizi, ‘Esenler’in çocukları bilsin’ dedik. Esenler’in çocukları, geleceği inşa eden, haklarını ve hukuklarını savunan ve koruyan mücadeleci çocuklardır. Bu çocuklarımızı bilgiyle ve hikmetle donatmamız lazım. Donatmak için de kültür sanat sezonumuzun adından başlamamız gerekiyordu. Çok şükür isim verdikten sonra Türkiye’de birçok belediyenin de isimler verdiğini gördük. Bundan dolayı da çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

esenler 1

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’ta programda bir konuşma gerçekleştirdi. “Dünyada her dönemde cazibe merkezi olmuş bazı şehirler bulunduğunu ifade ederek, hiç şüphesiz İstanbul’un büyük medeniyetin cazibe merkezlerinden birisi ve dünyanın başkenti olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, büyük İslam medeniyetinin en temel vasıflarından, en ayırıcı özelliklerinden birisinin maddi zenginlikle manevi derinliği, bilim ve teknolojiyle kültür ve sanatı, insanla doğal kainat ve kainatın yaratıcısı arasındaki dengeyi mükemmel bir şekilde kurmuş olmasından geldiğini ifade etti.

Sadece kültür ve sanat insanlarının değil, yöneticilerin, bilim insanlarının, teknolojiyle uğraşanların, siyasetçilerin ve her alanda bulunanların bu denge fikri üzerinde kendi görüşlerini ilerletmesi ve bunların üzerinde yeni, güçlü medeniyet merkezleri inşa etmek için gayret sarf etmeleri gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, “Bu anlamda Esenler Belediyesinin her yılına bir başka önemli şahsiyetin ismini vererek, kültür ve sanat sezonunda benim de yıllardır yakinen takip ettiğim önemli faaliyetleri sadece kapalı bazı mekanlarda değil, halkın tamamına, şehre de yansıtarak gerçekleştiriyor olmasını her türlü takdirin üstünde gördüğümü ifade etmek isterim. Ümit ederim ki bu yılki çalışmalar da Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi’nin şanına, şöhretine yakışır şekilde yaygınlaşarak sürdürülecektir.” dedi.

esenler 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir