”DİJİTALDE KAPINI KİLİTLE”
Türkiye, dünyada siber saldırı riskinin en çok olduğu 10 ülke arasında. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, markanın güvenliğini sağlayabilmek, siber saldırılara maruz kalmamak için izlenilmesi gereken yol haritasını açıkladı.
Son dönemlerde artan dijitalleşmeyle birlikte siber saldırıların sayısında da artış yaşanmaya başladı. Ofisler evlere taşınırken, toplantılardan alışverişe kadar bütün hayatımızı dijitale taşıdık ve gereken önlemler alınmazsa, dijital dünya veri hırsızlığı için uygun ortam oluşturuyor. Türkiye, dünyada siber saldırı riskinin en çok olduğu 10 ülke arasında.Siber Risk raporuna göre işletmelerin yüzde 31’i markaların zarara uğradığını, yüzde 30’u müşteri kaybettiğini ve yüzde 29’u yeni iş alma kabiliyetlerinin azaldığını belirtiyor. “Kafanızı kuma gömerek kısa vadede paradan tasarruf edebilirsiniz ancak dijital saldırının verdiği zarar, önemsiz sayılabilecek sorunlardan itibarın zedelenmesine, müşteri verilerinin kaybedilmesine ve nihayetinde şirketin kapanmasına kadar gidebilir.” diyerek şirketlerin siber saldırılara karşı mutlaka önlem almaları gerektiğine dikkat çeken Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, en çok uygulanan siber saldırılan sosyal mühendislik, kablosuz ağlarda parola kırma ve oltalama olduğunu belirtiyor. Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan kitabı #dijitalekalptenbağlı marka adlı kitabında siber saldırılara karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlatan Garakhanova, “Siber saldırılara maruz kalmamak için mutlaka işin uzmanlarıyla çalışın. Güvenliğiniz için bütçe ayırın. Verilerinizi şifreleyin. Her zaman yedekli çalışın.” açıklamalarında bulunuyor.
Siber saldırılar markaya ne gibi zararlar verebilir?
- Bilgi teknolojileri veri tabanlarınızda bulunan mali kayıtlar, insan kaynakları gibi verilerinizi şifreleyerek kullanılamaz hale getirebilirler.
- Kurum bilgisayarlarınızdan farklı kurumlara geçiş yapabilirler.
- Müşteri bilgilerinizi çalabilirler.
- Kamera ve mikrofonlar vasıtasıyla gizlice kayıt alabilir ve ortam dinlemesi yapabilirler.
- Verilerinizi ele geçirerek başkalarına satabilirler.
- Markanızın güvensiz olduğu algısını yaratabilirler.
- E-ticaret ile satış yapanlar için sonun başlangıcı olabilirler.