ESENLER’DE SEZONUN SON PROGRAMINA YOĞUN İLGİ
Esenler Belediyesi, 2022-2023 Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezonu’nun son programı olan “Evliya Çelebi’nin Müziği” adlı programa ev sahipliği yaptı. Programda “Evliya Çelebi’nin İzinde” gezi ve fotoğraf yarışmalarının ödül töreni ile “Evliya Çelebi’nin Gözünden İstanbul Esnafı” sergisi sanatseverlerle buluştu.
Esenler Belediyesi, dolu dolu geçen 2022-2023 Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezonu’nu “Evliya Çelebi’nin Müziği” adlı programla taçlandırdı. Sezona özel olarak düzenlenen son programda Evliya Çelebi’nin devasa eseri Seyahatname’de geçen türküler, ilahiler ve mehter formları “Meydan Musiki Topluluğu” tarafından icra edildi. Programda ayrıca Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ndeki esnaf zümreleri ile ilgili bölümlerden esinlenen sanatçı Gökhan Genç’in yapay zekâ destekli “Midjourney” botu ile tasarladığı 34 eser, meraklıların ilgisine sunuldu. Programda yine sezona özel olarak düzenlenen “Evliya Çelebi’nin İzinde” gezi ve fotoğraf yarışmasının ödül töreni yapıldı. Yarışmalarda derece yapanlar ödüllerini, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, gezi yazısı yarışmasında jüri koltuğunda oturan Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ve fotoğraf yarışmasının jüri üyelerinden usta fotoğrafçı İbrahim Zaman’ın ellerinden aldı. Yarışmaya katılan fotoğraflar da programda sergilenerek sanatseverlerle buluştu. Özel gecenin sonunda çekilişle 30 kişiye Kapadokya turu hediye edildi.
ESEERLERİMİZ ÇOK GÜZEL
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, “Bu sergiden önce Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü sergisini yapmıştık. Bu sergi çok beğenildi, ses getirdi. Biz bu kez sezonumuza adını veren Evliya Çelebi’nin eserinde geçen esnafları yapay zeka ile canlandırabilir miyiz diye düşündük ve Gökhan bey kısa zamanda çok büyük emek harcadı. Ben çok beğendim. Gezi ve fotoğraf yarışmasına katılan arkadaşlarımızın da eserleri çok güzel. Tebrik ediyorum. Bu akşam ayrıca ‘Meydan Musiki Topluluğu’ birbirinden güzel ezgileri bizler için icra edecek. Katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
FOTOĞRAF GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIR
“Işığın Efendisi” lakabıyla tanınan usta fotoğrafçı İbrahim Zaman, programa katılmaktan ötürü büyük bir heyecan yaşadığını kaydederek “Kültür demek ışık demek. Kültürün içinde her türlü sanat var. Fotoğrafta olan zenginlik diğer sanatlara göre daha zengin. Örneğin Rusya ile hâlihazırda savaş içinde olan toplum bizim o kadar uzak olmamıza, gidip görmememize rağmen bizi üzüyor, kahrediyor. Peki neden? Oraya gitmedik ki. Ama bize fotoğraf yaşatıyor bunları. Ben dedemi fotoğraftan tanıdım. Bu bile aydınlanmamıza, geçmişimizi geleceğe taşımamıza fırsat veriyor. Bu çok değerli bir olgudur” şeklinde konuştu.
YAZI SEYAHATİNE DEVAM ETMELERİ LAZIM
Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ise yarışmada derecelendirme yapmanın bir hayli zor olduğunu belirterek “Gerçekten birbirine yakın, birbirinden değerli çok sayıda eser vardı. Usül olarak jüri üyeleri birbirinden habersiz olarak metinleri okudu, yorumladı. Yarışmaya katılanların yazmaya devam etmesi lazım. Yazı seyahatine devam etmesi lazım. Yazmak devam etmeyi gerektiren bir yoldur. Zevkli ve çileli bir yoldur. Bu yüzden bütün katılımcıları tebrik ediyorum” diye konuştu.
İLK KEZ YAPILAN ÖZGÜN BİR ÇALIŞMA
“Evliya Çelebi’nin Gözünden İstanbul Esnafı” adlı serginin görsel sanat yönetmeni Gökhan Genç de “İkinci kez evimizdeyiz. İstanbul’la ilgili esnafların durumunu resmetmeye çalıştık. Evliya Çelebi’nin gözünden 17. yüzyıldaki fotoğrafları betimlemeye çalıştık. Sergide 34 tane eser var. Bakırcılardan yelkencilere, lağım kazıcılarından çömlekçilere kadar 34 tane farklı eserle esnafların tablosunu resmettik. Çalışma özgün ve ilk defa yapıldı. Biz biraz İstanbul gezgini olduğumuz için Çelebi bizim pirimiz sayılır. Kendisi önce İstanbul’u gezdikten sonra dışarıya çıkıyor. Çalışmada döneminden gravürlerinden de faydalandık. Rami Kütüphenesi’nde ve hocalarımızın tavsiye ettiği kitaplar üzerinden çalıştım” diye konuştu.
İLK ÖDÜLÜMÜ BURADA ALDIM
Evliya Çelebi’nin İzinde Gezi Yazısı Yarışması’nda birinciliği elde eden Fahri Akyürür, düşüncelerini şu sözlerle belirtti:
“İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde doktora yapıyorum. Aynı zamanda felsefe öğretmeniyim. Şiir ve öyküyle ilgileniyorum. Aynı zamanda gezi yazıları da yazıyorum. Çok kapsamlı güzel, incelikli bir yarışma olmuş. Öncelikle jüri üyeleri olmak üzere bütün katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Doğrusu birinci olmayı beklemiyordum. Tabii jürinin takdiri. Ben yine güzel bir yazı yazdığımı düşünüyordum ama diğer yazıların da çok nitelikli olduğunu söylemeliyim. Birinci olduğum için çok sevinçliyim. Bu ödül benim ilk birinciliğim. İlk ödülümü burada aldım. İnşallah devamı da gelir” ifadelerini kullandı.
GENÇLERE YOL GÖSTERMEK İSTİYORUM
Evliya Çelebi’nin İzinde Fotoğraf Yarışması birincisi Ali İhsan Öztürk ise “Yaklaşık 40 yıldır foto muhabirliği yapıyorum. ‘Evliya Çelebi’nin İzinde’ fotoğraf yarışmasına Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nda çektiğim bir fotoğrafla katıldım. Aslında burada Esenler Belediyesi’nin yaptığı örnek bir çalışma var. Genellikle fotoğraf yarışmaları İstanbul ve çevresini kapsayacak şekilde oluyor. Bütün doğuya ve dünyaya açılmaları bu bağlamda çok önemli. Esenler Belediyesi’ni takdir ediyorum. Diğer belediyelerin de örnek alıp yarışma formatlarını değiştirmeleri gerekiyor. Ben ulusal ve uluslararası 250 ödül aldım. Bu yarışmada da dereceye girmek güzel bir duygu oldu. Ben gençlere yol gösterici olmayı amaçlıyorum. Çok sayıda da foto muhabir öğrenciler yetiştirdim. Geriye dönüp baktığımda bir bahçem olduğunu görebiliyorum ne mutlu bana” dedi.