GÖKSU, ”YENİ YÜZYILIN ŞEHİRCİLİK REHBERİNİ OLUŞTURMALIYIZ”
Esenler Belediyesi tarafından mimariden sosyolojiye, sağlıktan inovasyona kadar pek çok başlığın ele alındığı ‘Şehir ve Düşünce Akademisi’ final yaptı. “Esenler Modeli”nin konuşulduğu akademinin kapanış oturumuna Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Prof. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu ve Prof. Dr. İsmail Koyuncu konuşmacı olarak katıldı.
Esenler Belediyesi, doğal afetlere karşı toplumsal bilincin sağlanması ve etkili önlemlerin alınması için 9 hafta boyunca ilgilileriyle buluşturduğu “Şehir ve Düşünce Akademisi”nin kapanış oturumuna ev sahipliği yaptı. Şehrin teknik ve bilimsel birikimine katkı sunan akademinin kapanış oturumu, Kadir Topbaş Kültür Sanat merkezi’nde gerçekleşti. Program, “Esenler Modeli” başlığıyla Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler Belediyesi Prof. Dr. Saadettin Ökten Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun katılımıyla gerçekleşti. Program sonunda eğitime katılan öğrencilere sertifikaları takdim edildi.
YENİ YÜZYILIN ŞEHİRCİLİK REHBERİNİ OLUŞTURMALIYIZ
Şehir ve Düşünce Akademisi’nin kapanış oturumunda konuşan Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, şehrin sadece betonlardan ibaret olmadığını kaydederek “Şehircilik teknik boyuttan çıkıp artık sosyolojik bir boyuta gelmiştir. Şehircilik vizyonunu geliştirmemiz ve yeniden bir tasavvur olarak tanımlamamız gerekiyor. Mekanların tasarımından, insanın içindeki tahayyülü ortaya çıkarmaya kadar yeni yüzyılın şehircilik rehberini oluşturmamız gerekiyor. Bu amaçla bu akademide eğitim veren tüm hocalarımıza ve emek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum“ dedi.
EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM ESENLER’DE YAPILDI
Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Mazhar Bağlı ise Esenler Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların önemine dikkat çekerek, “ Esenlerin ortaya koyduğu bu çalışma Türkiye’nin genel durumuna örnek model olacak bir çalışmadır. Özellikle son yaşanan depremler sonucunda yapılarımızın ne kadar risk taşıdığını bir kez daha gördük. Yeniden planlamalar ve düzenlemeler yapmalıyız. Kentsel dönüşümü hızlandırmalıyız. Bu dönüşüm kapsamında resmi olarak ve eğitim olarak en büyük çalışmayı Esenler Belediyesi yapmıştır. Bu akademi de bunun en güzel örneklerinden biridir“ ifadelerini kullandı.
EĞİTİMLER KÂİNATI DOĞRU ANLAMAYA YÖNELİKTİ
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Mehmet Küçükmehmetoğlu da konuşmacılar arasındaydı. Küçükmehmetoğlu, şehircilikten önce kainat düzeninin bilinmesini gerektiğini ifade ederek“ Coğrafya kaderdir diyorsak bu coğrafyanın kaderinde de depremler, felaketler, iklimsel hareketler olmuştur ve olacaktır. Bilim insanları olarak kâinatı doğru
okumalı ve anlamalıyız. Doğayı ve bu düzeni iyi anlarsak şehirlerimize ve medeniyetimize bir faydamız olur. Şehir ve Düşünce Akademisi’nde verilen eğitimler de bu yönde verildi” şeklinde konuştu.
TEKNOKENT KURULUYOR
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu da konuşmasında her geçen gün büyüyen teknoloji ve inovasyon kapasitesine örneklik teşkil eden Teknopark Esenler projesinden bahsederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir toplumun yaşam koşulları, kültür seviyesi, şehir planı ve mimari tercihleri üzerinden anlaşılır. Bununla birlikte şehirlerimizi doğal afetlere hazır hale getirmeliyiz. Esenler Belediyesi’nin öncülüğünü yaptığı akıllı şehirler son zamanlarda oldukça öne çıkmaya başladı. Akıllı şehirler teknokenti kuruluyor, biz de üniversite olarak paydaşıyız. Böyle bir çalışmaya imza atan belediyemizi yürekten kutluyor, akademide eğitim veren hocalarımıza ve katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞIM DEĞİŞTİ
Akademiye katılan öğrencilerden Salim Korkmaz, aldıkları eğitimlerin şehircilik anlayışını değiştirdiğini söyledi. Eğitim sürecinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Korkmaz, “ Şehir ve Düşünce Akademisi çok verimli geçti. Her hafta şehircilikle alakalı farklı konularda, alanında uzman isimlerden ders aldık. Şehircilikle ilgilenen bir insandım ama detayları bu eğitim sayesinde öğrendim. Şehircilik anlayışım değişti. Eğitim veren tüm hocalarımıza teşekkür ederim.”