Pnömatik

Pnömatik, Yunancada ‘‘rüzgâr’’ anlamına gelen pneuma kelimesinden gelir. Basınçlı hava ile gazların sistemlerde uygulanmasını ve kontrolünü araştıran bilim ve mühendislik dalıdır. Pnömatik sistemler ise basınçlı hava ya da gazı, mekanik hareket ve güce dönüştürerek kullanan makine sistemlerine denir. Sistemlerde üretilen güç sadece hava ya da gaz kullanımı yoluyla olur. Bu sistemler, çoğu zaman sıvı temelli hidrolik sistemler ile birlikte kullanılır.

Pnömatik Sistemler Nasıl Çalışır?

Sistem içerisinde hava deposu, basınçlı havayı üretme görevi için kullanılan kompresör, hava kontrolü için kontrol vanası, sistem kontrolü ve hareketi için silindir ya da aktüatör ve hava dolaşımı için borular bulunur. Sistemin faaliyet gösterebilmesi için sistem içerisine giren havanın kuru ve temiz olması gereklidir.

Hava deposu içerisinde bulunan basınçlı hava ya da gaz, kompresör sayesinde oluşur ve vana açılarak silindire doğru hava basıncının kontrollü ulaşımı sağlanır. Silindir ve aktüatör basınçlı hava ya da gazı kullanarak sistemin mekanik hareketleri sağlar.

Pnömatik Sistem Çeşitleri

Bu sistemler, strüktür ve işlevine göre farklı türlere ayrılırlar. Kullanımı en yaygın olan sistem türleri, tek silindirli pnömatik sistemler, çift silindirli pnömatik sistemler ve kılavuz silindirli pnömatik sistemlerdir. Tek silindirli tip, basit hareket sergiler ve tek yöne doğru hareket eder. Çift silindirli tip, tek silindirle karşılaştırıldığında daha karmaşık hareketler sergiler ve itme-çekme hareketinde bulunabilir. Kılavuzlu silindir tipi ise direnç, stabilize ve düzenli hareket içindir. Sistem seçilirken, silindir yapılacak işin ihtiyacına uygun olarak göre seçilmelidir.

Pnömatik Sistemlerin Kullanıldığı Sektörler

Endüstri alanında yoğun olmak üzere birçok sektörde kullanılmaktadır. En sık kullanıldığı alanlar otomasyon ve robotik uygulama olmaktadır. Otomasyon, bir iş sürecinde insan müdahalesine gerek duyulmadan kullanılan otomatik teknolojik sistemlerin kullanımıdır. Robotik uygulama, çalışma ve üretim amacıyla oluşturulan sistemin kullanımıdır. Bu sektörler haricinde; otomotiv, gıda, tekstil, madencilik, inşaat, ambalaj ve temizlik sektörlerinde de kullanılmaktadır.

Pnömatik Sistemlerin Avantajları

Pnömatik sistemler, endüstri alanında bulunan diğer hareket sistemleri ile karşılaştırıldığında birçok avantaj sunmaktadır. Sıkıştırılmış hava kullandığı için enerji açısından etkin, diğer sistemlere göre daha ekonomiktir. Kurulumu ve montajı basit olduğu için zaman kaybını önler, hafifliği ve montajının da kısa süresi sayesinde kolayca taşınabilir. Sistem sadece hava veya gaz kullandığı için, basit yapısıyla da birlikte; toz, nem ve kire karşı dirençlidir ve bakımı çok çaba gerektirmez.

Sistem içerisinde hava veya gaz sürekli bir dolaşım halinde olduğu için patlama veya alevlenme riskini az ya da sıfıra indirir, saf oksijen gibi gazlar da sistem içerisinde kullanılmaz. Sistem, hava veya gaz kullanımı sayesinde, basınçla kuvvetli ve hızlı hareketler gerçekleştirebilir ve verilen güç, arzu edilen şiddete getirilebildiği için kullanıcıya güvenli ve konforlu bir kullanım sağlar. İçerisinde kullanılan malzemenin hava olması, işlem sonucu atık problemini çözer ve kullanılan hava atmosfere karışmaktadır. En güçlü pnömatik malzemeleri için hemen tıklayın! https://www.gdchidrolik.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir